Sportdiagnosztika, avagy a sport vizsgálatok gyöngye

Sportdiagnosztika az élsportok világában

Alapvetően az igazi élsportolók tisztában vannak azzal, hogy bizony nagyon komoly és rendszeres vizsgálatnak szükséges rendszeres jelleggel alávetniük magukat, hiszen amennyiben komolyan sportolunk bizony nagyon fontos, hogy tisztába legyünk az egészségünk állapotával, mivel ezzel komoly problémákat tudunk megelőzni. Éppen ezért elengedhetetlen a rendszeres sport orvosi vizsgálat és az egészségünk ellenőrzése. Én, amikor élsportoló voltam mindig a sportdiagnosztikai vizsgálatait végeztem el ugyanis ezek abszolút a legmegbízhatóbb labor és sport orvosi vizsgálatok közé tartoznak. Én úgy gondolom a sportorvosi vizsgálatok elképesztően elengedhetetlenek ahhoz, hogy nehogy valami váratlan dolog történjen esetlegesen komoly rosszullét vagy bármiféle nagyobb jellegű probléma. Én személy szerint, amikor jégkorongoztam nagyon oda figyeltem arra, hogy mindig rendbe legyen az egészségi állapotom. Ugyanis sajnos több olyan esetet is láttam már, amikor valaki annak tudatában, hogy nincsen maximálisan jó egészségügyi állapotban bizony nem vett részt orvosi vizsgálaton és komoly probléma is lett belőle, hiszen nem sokra rá kiderült, hogy jelentősen túl terhelte a szervezetét a sok sporttal és nem használt, hanem sokkal inkább ártott a sok sporttal, mint sem használt magának. Éppen ezért nagyon nagy hangsúlyt fektetnék arra, hogy minden egyes sportolónak kötelező jellegű legyen a rendszeres szűrővizsgálat, hiszen abszolút fontos, hogy ezekre nagyon nagy hangsúlyt fektessünk a saját egészségünk érdekében. Ebben az esetben forduljunk a Synlab sportdiagnosztika csomagjaihoz, ugyanis remek teljes körű vizsgálatot körbe ölelő csomagjaik vannak, melyek minden sportoló számára kiváló alternatívák. Az alábbiakban ezekről a csomagokról kívánok rövidebben írni.

A sportdiagnosztika vizsgálatok, avagy a Basic csomag

A Sylab sportdiagnosztika basic csomagját elsősorban amatőr sportolóknak ajánljuk. Ez a csomag tartalmazza az alapvető laborvizsgálatokat az amatőr jellegű és rekreációs sportolók részére, illetve a rendszeres jellegű elvégzése segít felmérni az alapvető sport tevékenységekre való felkészültséget és készen állást. A vérképen túl a csomag tartalmazza az alapvető vese illetve májfunkciós paramétereket, továbbá a vitamin és vas paramétereit a szervezetek. Ez a vizsgálat alapvetően a legalapvetőbb dietétikai és sportélettani szempontból szükséges információk eltérésére hívja fel a figyelmet, mely igencsak hasznos abban az esetben, ha amatőr sportolóként kíváncsiak vagyunk a szervezetünk állapotára és teher bírására. Efelett még a csomag tartalmaz egy sportdietétikai vizsgálatot is, mely szakember segítségével keresi a megoldást a megfelelő étkezés és életvitel kialakításra.

A sportdiagnosztika vizsgálatok, avagy a sport pro csomag

A Synlab sportdiagnosztika vizsgálatok egy komolyabb csomagja már a sport pro csomag, mely azoknak a válogatott vagy élsportolóknak ajánlott, akiknek több órás a napi edzés mennyiségük és tulajdonképpen fő állásban élsportolók. A különbség a basic és a pro csomag között, hogy az utóbbi bővült vizeletvizsgálattal, mely indokán még több esetleges eltérést tud kimutatni a szervezetünkben. A vizeletvizsgálat egyébként abszolút tartalmaz vesefunkciós vizsgálatot is, mely nagyon is indokolt élsportolók esetében mivel a speciális táplálkozás folytán folytonosan ellenőrizni szükséges a megfelelő értékeket. Így élsportolók számára mindenképpen ezt ajánlom, hiszen ez ad egy teljes körű kivizsgálást tud nyújtani, így biztonságosabbá válik a sportolás is.

Sportdiagnosztikai vizsgálatokon belül a sport extended férfi csomag kifejezetten nagyon nagy terhelésnek kitett férfiaknak lett kifejlesztve, gondolok itt specifikusan férfi elit, illetve senior atlétákra, akik számára elengedhetetlenül fontos egy kiválóan kifejlesztett élsportolói csomag. Abban különbözik a Pro csomagtól, hogy tartalmaz cink-szelén- réz nyomelemekre vonatkozó vizsgálatot, továbbá összetettebb májfunkciós panelt, illetve specifikus pajzsmirigy funkciós vizsgálatot és egészen tű pontos vizsgálati paramétereket. 

A Synlab sportdiagnosztika vizsgálatok, avagy a Fitkontroll csomag

Az adott csomagot pedig kifejezetten az edzőterembe rendszeresen járó súlyzós illetve funkcionális edzést elvégző férfiaknak illetve nőknek lett összeállítva. Az adott vizsgálat a megváltozott glükóz- anyagcserére tesz kifejezetten nagy hangsúlyt továbbá a vesefunkció rendes működésére, a májfunkciókra a vérképzési zavarokra, és a szervezetben meglévő gyulladásos folyamatokra is abszolút felhívja a figyelmet.