Az én kicsi veteményesem – és a föld

fold_pic1

Áll vagy bukik – a föld

 Amióta az eszemet tudom, kertes házat szerettem volna. Most, hogy ez megvalósult, már csak az van hátra, hogy az egyik sarokban kialakítsam a veteményesemet. Bár a föld minősége a telken nem mondható rossznak, ahhoz, hogy szép, ízletes zöldségeink legyenek kicsit többre van szükségünk. És mivel nem csak egy-két ládáról beszélünk, nem tehetem meg, hogy besétálok a helyi gazdaboltba venni pár zsákkal. Ez egy nagyobb volumenű vállalkozás. Némi győzködés után – a férjem kissé szkeptikus a lelkesedésemet illetően – sikerült rávennem, hogy rendeljen meg nekem a szükséges mennyiséget. Jól jött az építkezés során gyűjtött rutin és tapasztalat a köbméter kiszámításakor. Nem akartam nagy területet. Már csak azért sem, hogy maradjon a kertnek is hely kiteljesedni, de törzsgyökeres vidékiként igényem van a házi termesztésű zöldségekre és gyümölcsökre. Persze ez nem azt jelenti, hogy képesek leszünk annyit termeszteni, amennyi fedezi az éves szükségleteinket, de már egy-két hónappal szerencsésnek mondhatom magunkat. Mások az ízek, a színek. Nézzünk csak meg egy bolti pirospaprikát és egy háztájit. Előbbitől fakó narancssárga, utóbbitól szép pirosas lesz az étel. És én nem csak pirospaprikát szeretnék a kertbe, hanem szezonális zöldségeket: retket, salátát, sárgarépát, borsót, paradicsomot meg, ami éppen eszembe jut. Egy takaros kis konyhakert a cél. A föld kiválasztásának azonban megvannak a maga módjai, afféle aranyszabályai. Ezeket derítettem ki, mielőtt fejest ugrottunk volna a projektbe:

fold_pic2

Milyen föld kerüljön a veteményesbe?

Termő. Tiszta sor! De a veteményesekbe többéle termőtalajt is ajánlanak, tehát az már eggyel több annál, minthogy egyértelmű legyen. Van úgynevezett darált trágyás föld és darált trágyás föld tőzeggel. Ha viszont csak a talajjavítás a cél, akkor elegendő némi trágya is. Én szerettem volna, ha a felső réteg jó minőségű termőtalaj, s nem csak ímmel-ámmal felturbózott valami. Már csak azért is, mert nem értek még annyira hozzá, hogy tudjam, mikortól mondhatom azt, hogy igazán jó termőtalajom van. Ez rengeteg energia, amit most sajnos nem tudok előteremteni. Olvastam egy igen érdekes trükköt, ami azt mondja, hogy még szezon előtt termesszünk a vetni kívánt területen zöldtrágyát, majd fedjük be levelekkel, amely aztán gazdagítja a talajt. Olyan telken, ahol már kialakult az élet, és nem friss a ház és lakói, ez egy nagyon jó módszernek tűnik. Biztosan kifogom próbálni jövőre. Tervben van még egy komposztálóláda is.

Minek milyen föld jó?

Akinek vannak szobanövényei, tudja, hogy mindegyiknek eltérő igényei vannak. Nem csak a napfény és az öntözés, de a talajfajták terén is. Mielőtt a palántáinkat elültetjük, érdemes utána járni, hogy milyen környezetben hoznak bőséges termést. Szeretik a napot? Milyen föld fajtát szeretnek? Mennyi helyre van szükségük az egészséges fejlődéshez? Szerencsére a legtöbb növénynek a semlegeshez közeli, enyhén savanyú a kedvence. Nagyon nagy a tápanyagigénye a paradicsomnak és az uborkának például. A borsónak viszont már kevésbé. Amikor a konyhakeret készítjük elő, ezeket mind-mind végig kell gondolnunk.

fold_pic3

Mit tegyünk meg mindenképp?

Biotakaróra mindenképp szükségünk lesz a veteményesben, ha meg akarunk előzni egy-két dolgot. Például, hogy gyorsan gazosodjon a konyhakertünk. Ezt a termőréteg alá érdemes tenni. Nem csak a gyomnövények ellen véd majd, hanem a vakondok, s egyéb föld alól támadó kártevők ellen is. Ezt bármelyik kertészetben, gazdaboltba be tudjuk szerezni, s bár egyszerre nagyobb kiadást jelent, hosszútávon hálásak leszünk a befektetésért. Kalkuláljunk előre azzal is, hogy mely növényeknek lesz karóra szükségünk. A paradicsom és az uborka előszeretettel terjeszkedik, s nagyon szép, rendezett összképet kapunk, ha segítjük őt felfelé nyújtózkodni. Néhány zöldségféle nem nagyon szereti a másik társaságát. Erre is figyeljünk a palánták elvetésekor. Igyekezzünk mindent vegyszermentesen, vagy régig praktikák bevetésével egészségesen tartani. Meg fogják hálálni.