Otthoni ruha tisztítás?

ruha-tisztitas-pic3

Bízzuk-e profi kezekre a ruha tisztítást vagy inkább saját kezűleg essünk neki a foltoknak?

Az otthoni ruha tisztításnak számos előnye van, hiszen így legtöbb esetben olcsón és többnyire könnyen ki tudunk hozni bizonyos foltokat a ruháinkból, tudunk szőnyeget tisztítani megfelelő vegyszerekkel vagy praktikákkal, és bizonyos esetben még a formálisabb öltözékkel sincs gond. Van az a pont azonban a tisztításban, amikor inkább hagyjuk a fenébe az egészet! Sokszor fordulhat elő, hogy az egyes tisztítószerek megvásárlása több ezer forintba kerül, és még csak nem is hozza ki hatékonyan a foltokat, elszíneződéseket vagy egyszerűen csak túl sokat költünk és túl nagy erőbefektetéssel jár számunkra az, amit egy tisztítószalon néhány óra alatt tökéletesen elvégez számunkra ugyanannyi vagy még kevesebb összegért.

Most megnézzük, hogy milyen jó házi praktikákat érdemes kipróbálni, még mielőtt profi segítséghez folyamodnánk, azonban arról is szó lesz, hogy amikor már csak a drága vegyszerek maradnak, akkor miért lehet jobb döntés egy ruhatisztító választása.

ruha-tisztitas-pic2

Ruha tisztítás szódabikarbónával

A szódabikarbóna az egyik legjobb háztartási tisztítószer. Segítségével a legmakacsabb foltokat is tisztára tudjuk súrolni, nem csak a ruhákon, hanem a konyhában és a fürdőszobában is. Forró vízzel még a dugulásokon is képes segíteni, így igazi csodaszerként hat minden háziasszony számára. A ruha tisztításban is nagy segítségünkre lehet, habár bizonyára sokan ismerik ezt a jól bevált módszert már, ami minden ruhát képes tisztábbá varázsolni, persze a saját határai között. Nézzük is a csodareceptet, amely 4 liter vízből áll, ezt érdemes lehet pontosabban kimérni, hiszen a túl sűrű koncentráció roncsolhatja az anyagot, a túl híg pedig nem fejt ki olyan hatékonyságot, amelyet elvárnánk tőle. Ebbe a vízmennyiségbe tegyünk 150 gramm szódabikarbónát a hatékony ruha tisztítás műveletéhez, majd helyezzük bele a ruhákat, és hagyjuk benne azokat egy órán keresztül. Kicsit hígabb koncentrációval jó megoldás lehet továbbá az is, hogyha két teljes órát hagyjuk ázni a fehéríteni kívánt ruhadarabokat.

Az otthoni ruha tisztítás alaptörvénye: mindent az utasítások szerint

Sokan evidensnek tekintik, hogy gyakorlatilag minden ruha ugyanolyan módszerességgel tisztítható, ez azonban messze áll az igazságtól természetesen. A ruhadarabokban található címke pontosan tartalmazza a megfelelő mosási és szárítási utasításokat, amellyel könnyedén meg tudjuk óvni azt a félrekezeléstől, és a leghosszabb ideig marad a legjobb formájában az anyag. Ahhoz, hogy ezt igénybe is tudjuk venni, természetesen nem árt, hogyha nem vágjuk ki ezeket a cetliket azonnal minden ruhadarabunkból.

Néhány jelet legalábbis mindenképpen ismernünk kell ahhoz, hogy jól el tudjunk igazodni a szárítás és tisztítás bonyolult világában. A háromszög például a fehérítésért felelős, míg a négyszög jelzi a szárítási lehetőségeinket. A legtöbbször arra is figyelnie kell az embernek, hogy van-e esetleg csak kézi mosásra utaló jel, mert ezeket a darabokat véglegesen tönkre is teheti, hogyha gondolkodás nélkül betesszük őket a mosógépbe vagy a szárítóba. A biztonság kedvéért tehát legalább egy kicsit jobban ismerkedjünk meg ezekkel a jelekkel, hogy később ne jelentsen gondot a felismerésük vagy megértésük.

ruha-tisztitas-pic1

Mikor a ruha tisztítás nem rajtunk múlik

Előfordulhat persze az a szerencsétlen helyzet is, hogy az ember mindent megtesz, megveszi a legjobb mosógéleket, mosógyöngyöket, azonban a mosógép mégsem hozza a várt eredményt. Ilyenkor érdemes lehet, hogyha egy kicsit jobban megismerjük magát a gépet, hiszen számos program és lehetőség van rajta, amivel nem feltétlenül van tisztában az ember. A 30 perces kisebb mosások például csak az egészen tiszta, egyszer hordott és nem piszkolódott daraboknál érdemes a használatra. Az sem megfelelő, hogyha túl sok ruhát vagy éppen túl keveset helyezünk a gépbe, ezért érdemes lehet megtalálni az arany középutat.

A ruha tisztítás profi kezekre bízva

Ha az otthoni tisztítás végképp nem működik, akkor pedig a legjobb lehetőség, hogyha az ember ellátogat egy tisztítószalonba. Sőt! Már személyesen meg sem kell jelenni sokszor, választhatjuk a háztól házig tartó szolgáltatást is, amely nagyban megkönnyítheti a szolgáltatás igénybe vételét, hogyha valamilyen oknál fogva nem tudunk, vagy nem akarunk elmenni a ruhatisztítóig. A szolgáltatás segítségével néhány száz vagy ezer forintért cserébe visszakaphatjuk gyakorlatilag újként a kedvenc vagy értékes ruhadarabjainkat, kisebb javításokat végeztethetünk el a ruhadarabokon. Bőr ruhadarabjainkról sem érdemes hamar lemondani, hiszen akár még egy kis festéssel és javítással néhány évig tudjuk őket hordani. Ezeket a darabokat senki sem szereti kidobni, hiszen igen értékesek és tartósak is a szín kopása ellenére. Ezen azonban könnyen lehet segíteni. Én mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a profi ruha tisztítási szolgáltatást, ami sok kellemetlenségtől megkímélhet bennünket, és megmentheti a legjobb darabjainkat, amik szerencsétlenségünkre foltosak vagy szennyezettek lettek.