Mi is pontosan a hűtős furgon?

hutos-furgon_pic1

Ha többet szeretnél megtudni a hűtős furgonról

A hűtős furgon széles körben elterjedt szállítási forma, amivel nem árt megismerkedni, hogyha az ember élelmiszerekkel vagy egyéb hűtésre, fagyasztásra alkalmas termékekkel dolgozik. Ez pedig igen sok dolog lehet, úgyhogy mindenkinek jól jöhet, hogyha többet is megtud a hűtős furgonokról. 

hutos-furgon_pic3

A hűtős furgon kialakítása

A hűtős furgon tulajdonképpen nem más, mint egy olyan teherautó, aminek szállító területét bizonyos hőmérsékletre lehet állítani. Hajlamosak vagyunk a neve miatt arra asszociálni, hogy itt csak hűtős termékek szállíthatók, de ez azért messze van az igazságtól. Nyáron a melegben például akármelyik hőérzékeny vagy műanyag terméknek szüksége lehet a hűtős furgonnal való szállításra, de nem ritka az sem, hogy növényeket vagy élő állatot szállítanak ilyen formán a melegben. Nem kell feltétlenül hűtős hőmérsékletet előállítanunk a hűtős furgonban, akár még szobahőmérsékleten való szállításra is alkalmas, hogyha arra van szükség. És ugyanígy megvannak azok a hűtőautók, amik igen alacsony, fagyáspont alatti hőmérséklet elérésére is alkalmasak. Mélyhűtött termékekhez, fagylaltokhoz, jégkrémekhez ideális szállítóeszközzé válik így. Legfontosabb azonban, hogy hústermékek és nyers és félkész húsok is eljuttathatók ilyen módon egyik helyről a másikra. 

A hűtős furgon rakterében habár fagyos az idő, az utastér természetesen megfelelő külön kialakítással és szigeteléssel el van látva, úgyhogy nem kell attól aggódni, hogy az ember maga is megfagy a termékek között. És hogy milyen vezetői engedély szükséges hozzá? Ez attól is függ, hogy mekkora maga a jármű.

Mi minden szállítható tehát a hűtős furgonnal?

A hűtős furgonnal tehát mindenféle élelmiszer szállítható. Tejtermékek, romlandó alapanyagok, zöldségek és gyümölcsök szállítására használják leggyakrabban, azonban akármelyik élelmiszer szállításához megfelelő környezetet képes biztosítani. Hogyha fagyasztásra van szükségünk, az is megoldható, így a mélyfagyasztott termékek és persze a húsok sem maradnak szállítóeszköz nélkül. 

Persze nem csak élelmiszerekhez lehet használni. Növényeket szállíthatunk így biztonságosan és kényelmesen, anélkül, hogy azok elhervadnának vagy lekonyulnának. A legtöbbször nem fontos a szállítás tökéletes minősége, mert utána úgyis néhány óra alatt felélednek a virágok, azonban kiállítási vagy értékes darabokat mindenképpen érdemes egy adott hőmérsékleten szállítani, hogy elkerüljük az esetleges minőségromlást. 

Nyáron a műanyag termékekhez is jó ötlet lehet, illetve még a melegedő felületekre is érdemes lehet odafigyelni, hogy azok ne váljanak éghetővé, égetővé. Főleg a fémekre gondolok itt, de legalább olyan fontos, hogy az üvegeket, tükrös felületeket, nagyító felületeket úgy szállítsuk, hogy azok ne okozhassanak tüzet. 

Hogyan juthatunk hűtős furgon autóhoz?

A válasz nagyon egyszerű. Venni, bérelni, kölcsönkérni lehet, persze mindennek megvan a maga előnye és hátránya. Alapvetően otthon nem tartunk ilyet, esetleg cégeknek, vállalkozásoknak lehet jó döntés, hogy van egy hűtős furgon a birtokukban, így mindennap szabadon szállíthatnak. Olyan hentes üzletek alkalmazzák ezeket például, ahol több üzlet között is szállítanak ki, vagy egymásnak adnak át alapanyagokat. Illetve, természetesen minden élelmiszer szállítással vagy előállításával és forgalmazásával foglalkozó cégnek jó döntés beszereznie egyet, hogyha tényleg szinte vagy akár mindennap ki tudja használni egy hűtős furgon adta lehetőséget az üzlet. 

Hogyha a válasz a feltett kérdésre nem, tehát nem mindennap vagy szinte mindennap szállítanánk a hűtőkocsival, akkor jobb döntés lehet a bérlés. 

hutos-furgon_pic2

 A bérlés egy nagyon egyszerűen elintézhető dolog, csak meg kell keresnünk egy közeli céget, kinézni a hűtős furgont, és már hívhatjuk is őket, hogyha tudjuk a dátumokat. Cégként akár külön bérlettel is rendelkezhet az ember bizonyos helyeken. Ezek azért nagyon jók, meg külön szerződést jelenthetnek akár, ahol tudjuk előre, mely napokon lehet a miénk a jármű. Ez egyben azt is jelenti, hogy nincs más bérlő, aki megelőzhet minket, és akkor ott állunk egy szállítási napon üres kézzel hűtőkocsira várva. Nem, ilyesmi így szerencsére nem fordulhat elő. 

A bérlés további nagy előnye, hogy mindig a megfelelő raktérrel tudunk dolgozni annak köszönhetően. Ha egy évig egy kisebb személyautónak számító hűtős furgon koccsival is járunk, az nem jelenti azt, hogy egy évvel később ne vehetnénk kölcsönbe egy teherautónak számító járművet, és így persze sokkal egyszerűbb a nagyobb gépre váltás, mintha saját céges kocsink lenne.