A kontakt grill vásárlása előtt…

kontakt grill1_2

Mi mindent érdemes tudni a kontakt grillekről

Hogyha az ember igazi konyhatündér szeretne lenni, akkor egy kontakt grill választása lehet a tökéletes megoldás. Nem csak gyors, kényelmes és sokoldalú sütési lehetőséget kínál, de a grillezett ételek igen ízletesek is, akár akármilyen fűszerezés nélkül is. Hogyan válasszunk azonban pontosan a termékek közül, mire figyeljünk, és milyen árban kell gondolkodnunk? Most ezekről szeretnék részletsebben is írni. 

A kontakt grill kiválasztása

A kontakt grill kiválasztása nem egy nehéz feladat egyébként, inkább a kérdés az, hogy egyáltalán kontakt változatot szeretnénk-e, vagy jó nekünk egy asztali grillező lap inkább. Sokan, ha nem kifejezetten szeretnek főzni, egyszerűen vásárolnak egy szendvicssütőt, amivel finom meleg szendvicseket lehet készíteni. A kontakt grill persze minden döntés közül a legjobb, mivel a legtöbb lehetőséget rejti magában ez a változat. Az alul-felül sütés miatt gyorsan tudunk bármilyen ételt elkészíteni, és egységesen átsüthetjük az adott ételt, hogy a lehető legfinomabb kivitelezést élvezhesse a család. 

kontakt grill1_4

De mit is kell tudnia egy kontakt grillnek? Nos, érdemes odafigyelni pár adatra. A fogyasztási kategória nem árt, hogyha jó, hogyha sokat tervezzük használni az eszközt, azonban azért nem teljesen létszükséglet. Hogy miért? A mosógépnél, hűtőszekrénynél persze fontos a jó fogyasztás, talán ezeket használjuk olyan gyakran, hogy ez igazán kérdéses lehessen, azonban egy grill esetében azért nem létszükséglet a tökéletes energiaosztály, hiszen legfeljebb napi egyszer használjuk, de a heti néhány alkalom már valósabbnak tűnik, így ha az energiaosztály nem is tökéletes, azért nem nagyon fog ez meglátszódni a számlákon. 

A sütőlapnál általában alumínium anyagra számíthatunk, a teljesítmény pedig 1800 W körül ideális. Ami fontosabb egyéni szempont, hogy mekkora is legyen a sütőlap. Azért hatalmas eltérések nincsenek, de érdemes azért akkorát választani, amiben már két szendvicset kényelmesen el lehet készíteni. Ehhez egy 32×24-es sütőlap már bőven elég kell, hogy legyen. 

Továbbá érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a sütőfokozatokra, hőfokozatokra, és a különböző jelzésekre, esetleg funkciókra, amik segíthetik a grillezés sikerességét. A hőfokozatok és sütési szintek esetében előnyös 3-5 fokozat közöttieket keresni, ezekkel már sikeresen lehet árnyalni a hő erősségét. 

Hogyha nem szeretnénk sokat bajlódni a tisztítással, akkor természetesen érdemes tapadásmentes sütőlapba fektetni, emellett pedig érdemes lehet nyitott és zárt sütési pozícióra is figyelni, hogy minél többféle ételkészítési módot igénybe tudjunk venni. 

Megbízható termékként mindenképpen tudom ajánlani a Gorenje grilleket, amiket ide kattintva lehet megtekinteni: https://hu.gorenje.com/termekek/fozes-es-sutes/kontakt-grillek/c/gocook10

Miért ajánlott a kontakt grill választása?

A kontakt grill segítségével az ételek készítése sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá válhat. Nem csak könnyedén tudunk ennek segítségével új recepteket megismerni, de azok elkészítése is lehet, hogy teljesen megváltoztatja az elképzelésünket a főzésről. Nem kell a hagyományos módoknál maradnunk és leragadnunk a magyaros ételeknél. Újabb, változatos és finom fogások készülhetnek, és a család minden tagjának ízléséhez igazodhatunk ennek segítségével. 

A kontakt grill segíthet a diétában és az egészséges életmód betartásában is. Az egészséges táplálkozásnak része a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának rendszeressége, azonban ezeket sokszor nehezére esik az embernek beleépíteni a mindennapokba. A grillezés módszere önmagában sok tanulmány szerint egészségesebb mint a zsiradékkal való ételkészítés. Persze azért nem ajánlott mindennap csak az ilyen ételeket készíteni, mellette pároljunk, gőzöljünk, főzzünk, sőt néha süssünk is, hogy ne legyen unalmas, hanem kiegyensúlyozott és tápanyagban gazdag étrendet tudjunk a magunkénak. 

A legjobb  kontakt grill receptek

A  kontakt grill receptjeinek nincs határa, így nehéz kiemelni egyet. Személy szerint a kedvencem a grillszendvics, ami nem csak ebédre, de reggelire, vacsorára és uzsonnára is remek megoldás, minden csak attól függ, hogy mennyire készítjük laktatóra. Jó ez, hiszen egy „hideg” ételből tudunk meleg, laktató ételt varázsolni gyakorlatilag két perc alatt sem. A ropogós zsemle vagy kenyér, esetleg valamilyen péktermék igazán kellemes ízt tud biztosítani az egész étel számára, míg grillezés nélkül inkább csak összetartja a szendvicset, hogy legyen benne egy kicsit több kalória, és kényelmesen lehessen elfogyasztani. A legjobb persze sajttal, a finom nyúlós tejterméket semmi pénzért nem érdemes ilyenkor kihagyni a szendvicsből. 

kontakt grill1_1

Érdemes halételekhez is alkalmazni, gyakorlatilag bármilyen halszelethez alkalmas. A kedvencem a lazac, ezt akár csak nagyon gyenge fűszerezéssel vagy fűszerezés nélkül is el tudjuk készíteni. Sertés és csirke esetében már érdemes lehet ennél több fűszert használni, legjobbak a pácolt termékek grillezése a  kontakt grill segítségével. Persze kicsit hosszabb folyamat, de ma már rengeteg előregyártott pácport kaphatunk, amit csak össze kell keverni kevés zsiradékkal, és a húst alaposan átdörzsölni vele, hűtőbe tenni, aztán már grillezhetünk is. Közben pedig azért halad a nap, és bár hosszú időre nyúlik a főzés, gyakorlatban csak pár percet kell az elkészítésre szánni.