Radiátor kisokos

A radiátor vásárlás kihívásai

Melegvizes, elektromos, infra vagy vegyes üzemű rendszer, lap-, cső-, tagos- vagy egyedi kialakítású radiátor… Az ember szinte beleszédül a felsorolásba.

Építkezés, lakásfelújítás esetén rendszerint felmerül a kérdés, milyen típusú fűtési rendszer kerüljön a házba. Ilyenkor az esztétikán kívül érdemes a teljesítményre is gondolni, hiszen mind a túl meleg, mind a túl hideg szoba hosszútávú kellemetlenségekkel járhat. Mára már radiátorok széles választéka áll rendelkezésünkre, amelyek mind küllemükben, mind teljesítményükben nehéz döntés elé állítanak bennünket. A határ a csillagos ég. Szinte biztos, hogy találunk olyan megoldást, amely teljes mértékben megfelel az elvárásainknak és a lehetőségeinknek.

A különböző típusú radiátorok előnyei és hátrányai

Új fűtési rendszer kialakítása esetén a legfontosabb az épületgépészeti rendszer alapos megtervezése, meglévő rendszer esetében pedig a teljes körű felmérés. Választás előtt figyelembe kell vennünk a helyiségek funkcióját, ahová a radiátor kerül, ugyanis más-más modelleket gyártanak a lakóhelyiségek, fürdőszobák és konyhák, és az előterek számára. A fűtőtest alapanyaga sem lényegtelen, hiszen ettől függ, mennyire lesz időtálló, illetve, hogy milyen hőleadási képességekkel rendelkezik.

Az öntöttvas radiátorok hosszú távra készülnek. Nehezen sérülnek, és strapabírók is, azonban a súlyuk a 100 kg-t is meghaladhatja, így, ha emeletre szánjuk őket, akkor minden bizonnyal segítségre lesz szükségünk. És mindez természetesen a felszereléskor is némi nehézséget okozhat. Mindemellett általában látványra is elég hangsúlyosak, a szoba dizájnjának megtervezésekor mindenképpen kalkulálni kell a szerkezet megjelenésével is.

Ezzel szemben az alumínium és réz készülékek sokkal könnyebb és elegánsabb kialakítással rendelkeznek. Méretük és teljesítményük változatos. Sajnos az élettartalmuk is számos tényezőtől függ, és biztonsági okokból nem illeszthetők be régebbi fűtési rendszerekbe. A réz alapanyagúaknál viszont nem kell aggódnunk a rozsdásodás miatt, és magas a hővezetési képességük is, azonban drágábbak a többi típusnál.

A hazai piac éllovasa az acéllemez radiátor. Az ára kedvezőbb, felszerelése pedig könnyebb, mint a másik típusok esetében. Az alumínium fűtőtesthez hasonlóan sok méretben kapható, és a méretétől függ a hőleadási képessége. Azonban nagyon érzékeny a korrózióra, s mivel maga a váz meglehetősen vékony, könnyedén kilyukadhat, ha egyszer már rozsdásodni kezd.

Egészen új keletűek az üvegből készült és az üveg előlapos fűtőtestek. Ezeket jellemzően edzett, biztonsági üvegből készítik, tehát teljesen biztonságosak. Kényesek, és ezt maguk a forgalmazók sem titkolják, de cserébe igazi kuriózumok.

Hova kerüljön a radiátor?

Manapság már többféle változattal találkozhatunk a piacon, amelyek csatlakozásukban és formájukban is eltérnek a megszokottól. Nem feltétlenül úgy tervezik őket, hogy az ablak alá, a függöny takarásába szereljék fel őket, hanem hogy hozzájáruljanak az enteriőr esztétikájához. Egy vertikális radiátor (álló) magas, keskeny kialakítású, esetekben extravagáns megjelenésű is lehet. Akadnak olyan készülékek, amelyeket kimondottan terek elválasztására készítenek (szabadon álló), de egyre népszerűbbek az úgynevezett sülyesztett modellek is. Utóbbiakat teraszok, erkélyek ajtajai elé, nagy felületű ablakok alá érdemes tenni, hogy útját álljuk az üvegen beszökő hidegnek.

Színes a választék radiátorok terén

… ugyanis nem csak fehérek lehetnek. A lakberendezési trendeknek és stílusoknak köszönhetően nem csupán a formák, de a színek terén is bővültek a lehetőségeink. Sőt, akár matt és fényes felületek között is válogathatunk. Az sem akadály, ha esetleg valami extrémebb designra vágyunk: vehetünk fémes megjelenésű radiátort, de befesthetjük mi magunk is a kívánt színre. A minták, nyomatok szerelmeseinek sem kell lemondaniuk a vágyaikról. A fűtőtestek terén manapság már minden lehetséges.

A skandináv divat a radiátorokat is elérte

Az utóbbi években a skandináv design az otthontervezés egyik legkedveltebb lakberendezési divatává nőtte ki magát, és a fűtőtestek sem maradtak ki a hatása alól. Ötletes, esztétikus és költséghatékony megoldást biztosít a radiátor takaró használata, ha esetleg régi vagy egyszerű, horizontális fűtőtestünk van. Egyrészt ezek a takarók extra rakodó felületet biztosítanak, másrészt dekorációnak is kiválóak. Készülhetnek natúr, vagy festett fából, míg a rácsozat anyaga teljesen egyedi mintázatú fém is lehet. Hátrányuk viszont az, hogy ha nem megfelelően választunk, akkor jelentős mértékben csökkenthetik a készülékek hőleadását.

Vannak olyan „klasszikus” szabályok, melyek szerint a radiátorokat minimum 10–20 cm-re kell telepíteni a padlótól, akkor is, ha a fűtőtestünk saját lábakon áll. A csatlakoztatáshoz hívjunk pedig szakembert, ellenkező esetben plusz költségekbe verhetjük magunkat. Ha úgy döntünk, hogy inkább takaróval szeretnénk díszíteni enteriőrünket, ügyeljünk arra, hogy a burkolatot kellő távolságra helyezzük el fűtőtesttől, hogy elkerüljük a baleseteket.