Mit érdemes tudni a LED panelekről?

A LED panelek előnyei

A világítás megfelelő tervezése nagyon fontos egy lakásnál. A fények befolyásolják a hangulatunkat, a látásunkat, valamint a koncentrációs képességünket is. A túl erős világítás zavaró lehet, akár fejfájást is okozhat, de ugyanez igaz a nem megfelelő mennyiségű fényre is. Röviden a világítás meghatározza a közérzetünket. Erre egy igen jó és rendkívül sokoldalú megoldást nyújthatnak a LED panelek.

Ebben a technológiában pedig számos lehetőség rejlik. Ultravékony, szabadon variálható, modern és nem mellesleg energiatakarékos (80-90%-kal kevesebb energiafogyasztás) lámpatestek, amelyeknek működési órája akár a 25.000-30.000-t is elérheti a gyártók szerint. Erős, szórt, egyenletes fényt biztosítanak, minimálisan melegszenek, így nem kell tartanunk a tűzkártól. Mivel UV és infra tartományban nem sugároznak, ezért mentesek mindenféle káros sugárzástól, az újabb típusoknál pedig ügyelnek a zaj-, vibráció- és káprázásmentes működésre is.

Hol használhatunk LED paneleket?

Hideg fehér, nappali fehér, meleg fehér, vagy RGB világítás. Bármelyik is az ideális számunkra, megtaláljuk a LED panelek között. Mind otthonokban, folyosókon, irodákban, üzletekben, éttermekben egyaránt kiválóan alkalmazhatók. Újabban már falon kívüli, IP 44-es vízmentes változatokat is gyártanak, amik biztonságosan használhatók fürdőszobai vagy kültéri ledes világítás részeiként is. Minimálisan ugranak ki a fal síkjából, köszönhetően alig 1cm-s vastagságuknak. Választhatunk, hogy melyiket hogyan szeretnék telepíteni. Találunk falon kívülre helyehető paneleket, és vannak süllyeszthető változatok is. A falon kívüli panelek oldalfalra és plafonra is egyaránt szerelhetők. A süllyeszthető típusokat elsősorban álmennyezetekbe, gipszkartonba építik be. A LED panel világítótestekhez tartozékok is vásárolhatók. Ezekkel divatos, függesztett lámpatestet készíthetünk. Lehetőségünk van egy nagyobb, összefüggő felületű világítást kialakítani, de az sem akadály, ha több, kisebb elemet használunk fel. Az elrendezéseknek csak a saját kreativitásunk szab határt. A LED paneleknek megjelentek már a dimmelhető, szabályozható változatai is. 

A LED panel okosítása

A természetes fény hidegfehér. Ez a nappali fény színe. Nemrég jelentek meg a piacon a színhőmérséklet szabályozható ledek, amelynek a működési elve az, hogy minél alacsonyabb a fényerőre vannak állítva, annál melegebb árnyalattal világítanak. Ez hasonlít a természetes fények mechanizmusára, a monitorok, kijelzők kék-fény szűrő alkalmazásaihoz is.

A LED lámpák, fényforrások, panelek ára az elterjedésükkel arányosan csökken. Igaz ez a távirányítóval, okostelefonnal vezérelhető típusokra is. Utóbbiaknak nem csupán a fel-le kapcsolását lehet távolról irányítani, de már a fényerejüket és a színüket is.

Mielőtt LED panel vásárlásra adnánk a fejünket

A LED panel megbízhatósága és időtartalma több tényezőn múlik. Alapvetően a LED fényforrások fókuszált fényt bocsájtanak ki magukból. Ez azt jelenti, hogy önmagukban nem lennének alkalmasak nagyobb terek bevilágítására. A panelek nagy felületüknek köszönhetően azonban kiküszöbölik ezt a problémát.

Ha hagyományos égőinket le akarjuk cserélni LED fényforrásokra, nem árt, ha tudjuk, hogy a hagyományos izzókhoz használt fényszabályozós kapcsolókkal nem kompatibilisek. Ha mégis használjuk a szabályzó kapcsolót, azzal jelentősen rövidíthetjük LED panelünk élettartalmát.

Amennyiben ragaszkodunk a fényerő szabályzásához, magasabb áron ugyan, de vásárolhatunk fényerőszabályozható LED paneleket is. Ezeket külön jelölik. Nem minden LED dimmelhető, csak amelyikben kimondottan olyan tápot szereltek.

Ha azt tapasztaljuk, hogy LED lámpánk a lekapcsolás után is világít, akkor valószínűleg kóboráram van a rendszerben. Ezt a problémát egy szakember könnyen orvosolhatja.

A jó minőségű, megbízható gyártótól származó LED hosszútávon képes a magas hatásfokot biztosítani. A megfelelően működő LED nem ég ki, hanem fokozatosan elhalványul. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a fényforrás egyik pillanatról a másikra megszűnik, annak gyártási, üzemeltetési hiba állhat a hátterében.

A fényforrásokon feltüntetett lumen értékek gyakorta félrevezetők. Jelenleg még nincs szabvány a ledek fénymennyiség értékére, a forgalmazók pedig szeretnek a reális értéknél nagyobbat feltüntetni.

A LED panel ugyan nem termel sok hőt, ami az egyik legnagyobb előnye, de maga sem szereti a túl magas hőmérsékletet. Az átlagosnál nagyobb szobahőmérséklet csökkenti a fényforrás élettartalmát.

Összeségében a LED panelekben rengeteg lehetőség van. Egy fehérre mázolt, egyszerű szobának is lehet hihetetlenül frappáns külsőt adni pusztán a megfelelően kitalált és kivitelezett világítással. Erre az egyik legjobb megoldás az álmennyezetbe sülyesztett LED panel. Az ár-érték arányuk is egyre ideálisabb, sokak számára megfizethető, és amennyiben figyelünk a minőségre, hosszú távon megtérülnek a költségek. A kulcsszó mindenképp a minőségen van.