Metabolikus szindróma

metabolikus-szindróma_pic2

Mi az a metabolikus szindróma?

A metabolikus szindróma egy civilizációs népbetegség, amely (inzulin rezisztencia szindróma) több, egymással összefüggő anyagcserezavar együttes fennállását jelenti, sajnálatos módon lappangva. Ezek négy részre bonthatók: az egyik a zsíranyagcsere zavara, a második a szénhidrát anyagcsere zavara, a harmadik az elhízás, a negyedik pedig a magas vérnyomás.
Az inzulin hormonról a szervezetben kontrollálja a vérben keringő cukor, pontosabban a glukóz mennyiségét. Az inzulint a hasnyálmirigy úgy nevezett béta-sejtjei állítják elő. Normál esetben az emésztőrendszer az elfogyasztott ételeket glukózzá is bontja. A glukóz a véráram útján eljut a szervekhez, ahol a sejtekben üzemanyagként szolgál. Az inzulin segíti a glukóz sejtekbe való eljutását.

metabolikus-szindróma_pic1

A metabolikus szindróma okai

A tünetegyüttes hátterében több minden is állhat, ezek között az egyik pedig a genetikai hajlam, ám ennél sokkal fontosabbak az életmódbeli tényezők. Ezen belül a leggyakoribb ok a helytelen táplálkozás – azon belül is a többlet kalóriabevitel, illetve az alkoholfogyasztás -, valamint a mozgásszegény életmód. Napjainkban Előtérbe helyezzük a gyorséttermeket, a kalóriadús, „élettelen” táplálékokat, a mozgásszegény életmódot, melyek hozzájárulnak a betegség kialakulásához. A vérnyomás szempontjából hajlamosító tényező a túlzott sóbevitel, ami vérnyomás emelkedést okozhat a beteg számára. A PCOS (policisztás ovárium) szintén emeli a metabolikus szindróma kockázatát.

A metabolikus szindróma tünetei

A metabolikus szindróma tünetei a csökkent vércukorszint-emelkedésre való hajlam, az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és a magas koleszterinszint, amelyek már önmagukban is fokozzák a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, együttesen azonban még jobban emelik a kockázatot, illetve rövidítik az életét az ebben a betegségben szenvedő betegek számára.
Szerencsére a metabolikus szindróma megfelelő életmódváltással felszámolható, amelyet azért is érdemes megtenni, mert minél hosszabb ideig áll fent a betegség, annál több nehezen gyógyítható vagy éppen maradandó károsodást hagy hátra.
Ha a metabolikus szindróma egyik összetevője már kialakult a szervezetben, akkor szinte bizonyos, hogy a többi összetevő is megjelenik. Minél több komponens van jelen, annál nagyobb az egészségügyi kockázata ennek.
Egyes vizsgálatok szerint azok a férfiak, akiknél a metabolikus szindróma három komponense jelen van, majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel kapnak stroke-ot vagy szívinfarktust, továbbá pedig több mint háromszor nagyobb valószínűséggel kapnak bármilyen más szívbetegséget, mint azok, akiknél nincsenek jelen ezek a komponensek.

A metabolikus szindróma lelki okai

A betegség kialakulásában általában a lelki tényezők is fontos szerepet játszanak. Egyes betegeket esetleg mély bánat gyötörhet, vagy már depresszió. A cukorbetegek nehezen engedik át magukat a szeretet érzésének, problémát jelent számukra az elfogadás, a befogadás, az adni és kapni tudás. Vágynak a szeretetre, ugyanakkor nem merik átadni magukat az érzésnek, ezért hajlamosak hamar elkeseredni. Ha a hétköznapok során túl sok feszültség halmozódik fel az emberekben, melyet nem vezetnek le mozgással, könnyen lehet, hogy ez hasi hízást eredményez. Stresszhelyzetben a szervezet kortikotropin hormont termel, melynek feladata, hogy kortizol hormon előállítására késztesse a mellékvesét. 

metabolikus-szindróma_pic3

A metabolikus szindróma kezelése

A kezelés eme szindróma esetében főként életmódváltást jelent, azon belül legelsőként is az étrend megváltoztatását.
A modern táplálkozástudomány lényegéhez tartozik az a felismerés, hogy a táplálkozás és az ember egészsége, vagy éppen betegsége között széleskörű összefüggés van. Mondhatjuk azt is, hogy az egészséges életmód egyik kulcskérdése a helyes táplálkozás. A táplálkozással összefüggő betegségek ismeretében tudatosan kell táplálkoznunk és bizonyos esetekben diétákat is betartanunk.
A metabolikus szindróma esetében a betegeknek át kell térnie alacsonyabb glikémiás indexű, zöldségből, gyümölcsből, teljes őrlésű gabonákból, meghatározott mennyiségű és minőségű sovány húsokból álló étrendre, mely egyszerűbben, tulajdonképpen cukorbeteg diétát jelent.  Fontos az is, hogy az érintetteknél ne a vacsora legyen a fő étkezés, hanem a beteg inkább többször egyen keveset a nap folyamán, illetve este hat óra után ne fogyasszon ételt, főleg ne gyümölcsöket. Fontos a mozgás azon belül is azok a sportok, amelyek a kalóriát jobban égetik, a keringést jobban serkentik. Ilyen például a kerékpározás vagy pedig a futás is. Az efféle mozgásformát legalább hetente háromszor érdemes végezni egy-másfél órán keresztül.
A betegek egy részének átmenetileg gyógyszert is szednie kell, akár a cukorbetegség vagy pedig a magas vérnyomás miatt. A metabolikus szindróma kezelésénél viszont az a cél, hogy ezeket a gyógyszereket az életmódváltást követően el lehessen hagyni.
A metabolikus szindróma kialakulása elkerülhető, vagyis megelőzhető a hajlamosító tényezők, tehát az egészségtelen étrend, a mozgásszegény életmód és az elhízás elkerülése. A dohányzás abbahagyása is nagyon fontos ebben az esetben, ugyanis a dohányzás is rontja az metabolikus szindrómát, így fokozza a metabolikus szindróma kockázatát. Az orvos segíthet tanácsaival a dohányzásról való leszokásban is.