Ha szemüvegviselésre kerül a sor

Az első szemüveg

Sokan félnek a szemüveg viselésétől, éppen ezért, még ha a látásuk már nem is a legtökéletesebb, félnek elmenni optikushoz vagy szemészetre. Ma már azonban semmi okunk az aggodalomra! A keretek rengeteg színben és formában kaphatóak, amiből kedvünk szerint válogathatunk. Téglalap alakú vagy inkább ovális, kerek állna jól nekünk? Keskeny legyen vagy széles? Az online szimulátorokkal már otthon, a számítógép előtt ülve is kényelmesen kísérletezhetünk velük. Ha pedig nem vagyunk a modern technika nagymesterei, ideje felkeresni egy optikát.

A szemüveg előnyei

Nem csak a látásunk fog javulni a lencséktől, de az egész világ kinyílik előttünk. Mint rosszul látó ember, számomra is hatalmas élmény volt az első lencsém viselése. Először furcsának tűntek az éles színek és képek, és a szemnek is szoknia kell az új világot, de egy lencse mindenképpen megéri a befektetett pénz és időt. Olyan volt, mintha mindent akkor láttam volna először. A szüleim arcát, a távoli boltok feliratát, a leginkább meglepő azonban mégis csak az volt, hogy a fák lombját nem csak egy masszaként láthattam, hanem elkülönült levelekként. Mint sokan mások, én is abba a hibába estem, hogy nem gondoltam volna: annyira rossz a szemem, amennyire. Hiszen egy kis homályosság még nem a világvége, ugye? Aztán megkaptam a lencséim, és akkor jöttem rá, mennyivel könnyebb és szebb így a környezetem.

A szemüvegviselés pszichológiája

Tegyük fel, velünk szemben ül két ember, akik ugyanúgy megfelelnek az adott feladatra (beszéljünk most mondjuk egy állásinterjúról), mindketten szakmailag tapasztaltak, értelmesek, csupán az egyikük szemüveget visel, a másik jelölt pedig nem. Melyiket választanánk a komoly szakmába? Feltételezem, az előbbit. Miért? A keret okosít. Komolyabbá, megbízhatóbbá teszi az ábrázatot, keretet ad az arcnak és hozzátesz a viselője személyiségéhez is.

A szemüveg öltöztet

Nem csak komoly ábrázatot adhat azonban egy jól megválasztott keret, teljesen formálhatjuk a stílusunkhoz is, legyen az egy egyszerű, irodai kinézet vagy éppen a legextravagánsabb, bohókás stílus. Ha pedig mégis akad némi kételyünk a viselését illetően, ideális választás lehet számunkra egy keret nélküli lencse is, a legtöbb embernek így fel sem fog tűnni, hogy lencsét hordunk!

A szemüveg ápolása

Ha már kezünkben a kiválasztott darab, figyelmesen hallgassuk meg az optikus tanácsait a tisztítással kapcsolatban. Egyes lencsék nem bírják a papíralapú készítményeket, így a zsebkendő általi tisztítást sem. Ne aggódjunk azonban, minden optikában, kisebb üzletben kapható már kifejezetten erre gyártott kendő, ami könnyedén eltávolítja a lencsékre rakódott porréteget és a foltokat is. Ezen kívül kaphatunk még tisztító folyadékot, amely még egyszerűbbé teszi az ápolást.

Fontos azt is tudnunk, hogy a lencse nem játékszer, nem is gyémánt, hogy törhetetlen legyen. Igyekezzünk a szárait nem feszegetni. Óvatosan, két kézzel helyezzük az orrunkra, és akkor se egy kézzel nyomjuk fel, ha éppen lecsúszni készül a helyéről. Ne tartsuk a fejünk tetején hajpánt helyett, ahogy azt a napszemcsinkkel szoktuk, ugyanis ez is károsíthatja a drága példányt. Este lehetőleg a tokjában, vagy éjjeliszekrényen tároljuk, állandó helyen. Ha nincs egy kifejezetten erre kijelölt terünk, könnyedén elhagyhatjuk a kiegészítőnket, és bizony sok fejfájást tud okozni, amikor az ember nem lát a lencséje nélkül… megkeresni a éppen azt.

Hol keressünk szemüveget?

Persze bemehetünk elképzelések nélkül is a boltba, hogy ott segítsen nekünk az optikus megtalálni az igazit, de ha már előre fel szeretnénk készülni, és legalább körülnézni a keretek között, ezt több oldalon is megtehetjük, rögtön mutatok is egyet: https://eoptika.hu/kategoriak/szemuveg-akcio.html

Nem csak keretek között válogathatunk itt, de számos kiegészítő is megtalálható ezen és hasonló oldalakon. Törlőkendők, tisztító folyadékok, dizájn keretes szemüvegek, szemcseppek és még kontaktlencsék közül is válogathatunk.

A szemüveg és a Nap

Sokan azért szeretnének lencsét hordani, mert így szemüveg mellett nem viselhetnek nyáron napszemcsit. Ennek azonban nem kell feltétlenül így lennie, ma már számos megoldás létezik erre a problémára. Rendelhetünk dioptriás változatot, amivel ugyanolyan jól fogunk látni, mint az eredetivel. Persze, ennek megvan az a hátránya, hogyha sötétebb helyre megyünk be, ahol le kéne venni a sötétített lencsét, ezt nem tudjuk megtenni. Ha egyszerűbb megoldásra vágyunk, nyáron hordhatunk kontaktlencsét. Ha pedig ez sem igazán mozgatja meg a fantáziánkat, érdemes lehet rögtön szemüveget venni, amelynek a lencséi a fényviszonyhoz mérten sötétednek. Így a nappali fényben sötétítőként működhet, de amint gyérebb fényű helyre érkezünk, a lencsék újra világosodni kezdenek. Ez ugyan beletelhet néhány percbe, de mégis ez talán a legkényelmesebb megoldás mind közül, és talán a legegészségesebb is, hiszen a rendes napszemüvegek csupán egy árnyalatúak, míg ez a lencse a fénnyel együtt változik.